Tunai Qurban & Aqiqah Secara Online

Tunai Qurban & Aqiqah Secara Online sudah menjadi trend terkini dengan peredaran zaman dan kecanggihan teknologi masa kini. Orang ramai mampu menunaikannya hanya perlu klik di skrin komputer dengan hujung jari sahaja. Tunai Qurban & Aqiqah Secara Online
Aktiviti Qurban Di Luar Negara

Tunai Qurban & Aqiqah Secara Online

Pengertian Qurban

Qurban merupakan penyembelihan haiwan seperti lembu, kambing, biri-biri, kerbau dan unta pada tangga; 10, 11, 12, 13 Zulhijjah mengikut kalendar Islam pada setiap tahun.

Hukum ibadah qurban adalah sunat muakkad atau sunat yang digalakkan dan besar ganjarannya.


Pengertian Aqiqah

Sementara aqiqah pula adalah penyembelihan haiwan, terutamanya kambing untuk bayi yang dilahirkan pada hari ke 7, 14, atau 21. Jumlahnya 2 ekor untuk bayi laki-laki dan 1 ekor untuk bayi perempuan. 

Hukum ibadah qurban adalah sunat muakkad atau sunat yang digalakkan dan dituntut dalam Islam.


Aqiqah


  • Ibadah qurban dilaksanakan sempena peristiwa Nabi Ibrahim yang menyembelih anaknya, Nabi Ismail selepas menerima wahyu daripada Allah supaya berbuat demikian. Bagaimanapun, berkat kesabaran dan ketaatan kedua-dua ayah serta anaknya, Allah mengantikan dengan seekor binatang ternakan lain, yakni Qibas ketika Nabi Ibrahim sudah bersedia untuk menyembelihan anaknya itu
  • Qurban dan aqiqah secara online merupakan kaedah perlaksanaan yang terkini, mudah dan cepat. Hanya memerlukan seseorang itu ada komputer/laptop/tab untuk melakukannya klik dengan jari sahaja dan boleh transaksi melaluinya.
  • Setiap transaksi akan dilakukan secara dalam talian dan peserta akan diberi nombor siri untuk mengesan lokasi penyembelihan haiwan qurban dan aqiqah mereka.
  • Banyak tempat penyembelihan yang dilakukan oleh pihak tertentu dalam program Qurban Aidiladha atau aqiqah seperti di negara Komboja, Indonesia, Filipina dan sebagainya. Negara ini diambil kerana berdasarkan faktor kedaifan penduduk Islam di sana.
  • Bayaran dikenakan sebanyak RM350 untuk satu bahagian bagi seekor lembu, sementara RM580 untuk seekor kambing.
Individu atau orang ramai yang berminat dan ingin melakukan ibadah qurban dan aqiqah bolehlah melayari laman sesawang eQurban. Jangan lupa ye Tunai Qurban & Aqiqah Secara Online di eQurban.

Atau hubungi melalui alamat:

EQURBAN RESOURCES SDN. BHD

No. 16-2B, Jalan Boling Padang G 13/G,
Seksyen 13,
40100 Shah Alam,
Selangor
Tel : 03-5523 6092
H/P : 011-2078 1786 Whatsapp / SMS – (eQurban HQ)
Kongsikan Artikel Ini :
+
Sebelumnya
« Post Sebelumnya
Seterusnya
Post Seterusnya »
0 Komentar untuk "Tunai Qurban & Aqiqah Secara Online"

Jangan segan untuk memberi komen.
Saya akan membalas komen anda nanti.

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
|Template ByKunci Dunia | Design By sensasi2020
Back To Top